Čo do KB záznamu venovanom knihám? 
Myslím, že väčšina kolóniek je vám viac-menej jasná. Tie základné nebudem opisovať, je to podľa mňa zbytočné, pretože každý vie čo dať do kolónky autor, názov publikácie v pôvodnom jazyku, či do kolónky postavy (teda aspoň pevne dúfam

). Problém bude očividne s kolónkami, ktoré by som v krátkosti opísala ako googľovačky. Ale čo do tých googľovačiek dať?
Aký je rozdiel medzi kolónkami: dej, o publikácii a o pôvode a histórii tejto publikácie?Dej – je to jasné, stručný obsah diela, ktorý nemá nejaké závažné spoilery (každý obsah také tie mierne má

). V prvom rade nemôže prezrádzať celú zápletku ani to, ako sa to celé vlastné skončí. Občas by nemal mať pol strany, tobôž zo 10 riadkov. Môžete využiť i oficiálny text distribútora, alebo obsah niekoho iného, ale POZOR!, do zátvorky uviesť zdroj

Pokiaľ ide o oficiálny text, napíšte:
(oficiálna anotácia), (obsah Martinus.sk) apod.
O publikácii – v tejto kolónke sa v krátkosti spíše o akú knihu ide. Žiadny dej, nič závažné, zo dve-tri riadky, ktoré nám v krátkosti predstavia dielo. Napr.:
Ide o prvú publikáciu Lussy Noir Meteur, ktorá vyšla v roku 2010. Do budúcnosti sa pripravuje vydanie ďalších dvoch častí. Ponorte sa spolu s autorkou do tajomného sveta bojovných kentaurov! O pôvode a histórii tejto publikácie – ako knižka vznikla. Autori zvyknú v rôznych rozhovoroch podať to, ako sa dopracovali k napísaniu knihy, čo ich k tomu viedlo, resp. na svojich osobných stránkach zvyknú napísať v stručnosti ako sa to celé vlastne začalo
(napr. Meyerovej sen o dievčati a chlapcovi na lúke). Priznávam, niekedy nájsť čo to o histórii je priam smrť, ale dá sa to.
Ak sa snažíte a naozaj neviete nič nájsť, nechajte ju prázdnu. V takom prípade sa môžu stať dve veci. Ak ani webmaster, ktorý ju bude schvaľovať, nenájde do histórie nič, dostanete plných 20 bodov. Ak ale webmaster niečo predsalen nájde a doplní vám to tam, dostanete len 15 bodov, s tým, že zvyšných 5 dostane dotyčný webmaster za to, že musel tie informácie hľadať on
Keď som všetko napísal do týchto troch kolóniek, čo do zaujímavostí?Áno, i ja som nad touto otázkou dosť často premýšľala, ale nakoniec som dospela k záveru – sem môžete nahadzovať napr. ako dlho sa umiestnili v nejakých knižných rebríčkoch, alebo kým sa autori nechali inšpirovať pri tvorbe niektorých postáv. Pokiaľ sa rozhodnete informácie z rebríčkov nahodiť do o publikácii – je to na vás. Sem jednoducho nahoďte niektoré „pikošky“, ktoré do histórie nepatria, ale ľudí by to zaujalo.
Reakcie – do reakcií môžete nahodiť všeobecný názor kritikov či čitateľov, dať sem linky na recenzie (samozrejme pomocou URL preklikávania :smiley: ), alebo citovať rôzne magazíny, samozrejme s tým, že pod citáciu napíšete, kto danú vetu vyslovil. Pozitívne, negatívne, priemerné – je to na vás.
Súvisiace knihy – pokiaľ k súvisiacej knihe existuje na stránke KB záznam, prosím, nahoďte link naň

pokiaľ nie, môžete pokojne dať prelinkovane na e-shop, alebo tému na fóre, alebo len vypísať súvisiace tituly

Pozn.: Táto funkcia z neznámych dôvodov momentálne nefunguje. Do budúcnosti sa to však môže zmeniť.
Súvisiace odkazy – nemusíte sem dávať len oficiálne stránky, môžete sem dať napr. záznam na wikipedii, ktorý v stručnosti informuje i o iných stránkach knihy, ktoré by stáli za zmienenie, ale do KB nepatria
Dúfam, že som Vám v mene celého nášho tímu, týmto textom pomohla. Pokiaľ by ste mali nejaké otázky, napíšte mne, alebo niekomu inému z vedenia, PM-ku a otázku pridáme k textu
Príjemné vytváranie KB záznamov!