Cez víkend som prečítala Prachožroutov a bola to výborná, akčná kniha, pri ktorej som sa nestihla nudiť. A nebolo to jej kratším rozsahom, Bacigalupi tam jednoducho toľko nahustil!
A pritom majú Prachožrouti kompaktný dej, nič nevyčnieva, nikde nič nechýba, všetko tam beží logicky a priamočiaro. Postavy sa správajú primerane veku a situácii, sú sympatické i hnusné, farebné a nie čiernobiele a hlavne sa nesprávajú hlúpo!!
Zo začiatku som čakala iný dej a inú zápletku. Myslela som, že sa bude motať okolo ropy a iných surovín, ktorých je na svete nedostatok, okolo drsného života zberačov "prachožroutov" a podobne. A nakoniec sa z toho vykľula záchranná akcia bohatej dedičky, ktorej príbuzní spriadajú intrigy, a i keď to písal chlap, nevyhol sa pár romantickým náznakom, čítajúcim jednu pusu a niekoľko rečí okolo toho

Čo však nevadilo, lebo to akosi prirodzene vyplynulo z deja.
Okrem toho si tam vymyslel pár zvláštností ako pololidi, ktorí majú zmiešanú ľudskú, psiu a iné zvieracie DNA a ktoré by sa mali správať špecifickým spôsobom...
Suma sumárum, kniha to bola dobrá, brala mi dych a teším sa, čo Bacigalupi v tomto svete vymyslí, keďže Prachožrouti sú prvým dielom série. Ešte šťastie, že diely na seba nenadväzujú, lebo ak by skončili nejakým cliff hangerom, tak by som to pri Bacigalupiho štýle asi neprežila