Zriekam sa miest podľa dôležitosti, pretože nie je možné tieto moje obľúbené moderné fantasy tituly porovnávať na základne toho, čo bolo lepšie, alebo horšie. Teda, vzhľadom na to, že minimálne u mňa stoja na jednej a tej iste kvalitatívnej rovine

Takže som si ich dovolila zoradiť podľa abecedy
Asimov Isaac "Azazel"
Beagle Peter S. "Posledný jednorožec"
Carroll Lewis "Alica v krajine zázrakov"
Colfer Eoin "Artemis Fowl"
Cowellová Cressida "Pamäti Štikúta Strašného Šťukovca III."
Funke Cornelia "Atramentový svet"
Lewis Clive Staples "Kroniky Narnie"
Miyazaki Hayao "Nausicaä z Veterného údloia" (Manga)
Flanagan John "Hraničiarov učeň"
Rice Anne "Interview with the Vampire"
Rowlingová Joanne K. "Harry Potter"
Shelleyová Mary "Frankenstein"
Stoker Bram "Dracula"
Stroud Jonathan "The Bartimaeus Trilogy"
Tolkien John Ronald Reuel "Pán prsteňov a Hobbit"
A potom sú tu autori (zrejme zo všetkých jedno naj - obľúbenejší), ktorí stoja na rozhraní tohto žánru so žánrom iným, alebo sa venujú rýdzo rozprávkovej tvorbe, napr.
Edgar Allan Poe,
Oscar Wilde,
Hans Christian Andersen,
Sir James Matthew Barrie,
Charles Dickens,
František Švantner,
Ján Hollý (celkom sympaticky ho "vykradol" Juraj Červenák),
Dante Alighieri,
William Shakespeare, atď., príp. tituly, ktoré formovali akési zvláštne začiatky (prvopočiatky?) fantasy žánru, aj keď sa dnes berú ako texty naveľa mytologické či klasické, napr. eposy, báje, spevy či básne
(Epos o Gilgamešovi, Jáson a Agronauti,
Herakles,
Beowulf,
Ramayana,
Tisíc a jedna noc,
Legenda o Opičom kráľovi, atď.), atď. a atď... uf, dúfam, že som sa týmto žánrom nenechala veľmi uniesť
Vlastne, druhá polovica príspevku je mi najmilšia, keďže ide o kvalitné a stáročia obľúbené texty, ktorým súčasná moderná fantasy scéna nesiaha ani len po členky. A to či už výskytom čarovných tvorov, pointov - nápadom, samotným jazykom či mierou fantastickosti (teda, česť výnimkám typu Tolkien a Rowlingová, ktorých je však, bohužiaľ, veľmi málo

). Nádej umiera posledná, hádam sa o pár rokov nájde ešte nejaký ten nezabudnuteľný skvost
edit: Ako som mohla zabudnúť na Malého princa či Nekonečný príbeh?! O.o