Ja som dovlani ani netušila, že fanfiction existuje. Vedela som, že existujú príbehy zo sveta HP, ale priznám sa, že som ich nebrala veľmi vážne. Pár som ich prečítala na mugglesnet, a obsahovo aj štylisticky boli na úrovni šiestej-siedmej triedy. Že ide o celý žáner a že fanfiction existuje prakticky ku všetkému (na FFN je aj fanfiction k hre Tetris

) som vôbec netušila.
Potom som začala hrať Dragon Age: Origins a bola som fascinovaná - najmä postavou Zevrana, elfského asasina, ktorý sa v hre v priebehu jedného roka - v závislosti na správani hráča - môže zmeniť z bezcitného slizkého gigola na oddaného, milujúceho a nežného partnera. A... je bi. Moja postava - efský mág, bol pôvodne odhodlaný zbaliť niektorú z kočiek... ale čoskoro zistil, že je asi tiež bi.
Zevranova premena ma fascinovala, a tak som ten príbeh dala na papier - a pretože hra bola v angličtine, a moja postava tiež rozprávala po anglicky, tak aj ten príbeh bol v angličtine. Mala som pocit, že som sa úplne scvokla - kto to kedy videl, písať o postave z hry. Ale ako som hľadala daľšie veci o Zevovi - mody k hre, alebo obrázky, odrazu som zistila, že takých cvokov nás je viac.

Tak som svoj oneshot zavesila na FFN a ako správny n00b so zabudla označiť že je "complete". Skoro som spadla zo stoličky, keď som dostala recenziu - že je to dobré a nech napíšem viac.
Dnes má "oneshot" 22 kapitol a 140 000 slov... a to len "hlavný" príbeh, bez oneshtov a vedľajších AU príbehov.

Čo už - som ukecaná (ako vidíte aj tu ^^)
Ešte k tomu slashu (keďže ho píšem): nie je slash ako slash. Veľa ľudí si mýli slash (príbeh s m/m párom) a smut (príbeh kde je hlavná pointa deja - ak tam nejaký vôbec je - sex). Je veľa kvalitného slashu, ktorý má kvalitný dej aj postavy a kde vzťah nie je tým hlavným - v mojom príbehu je vzťah prostriedkom k Zevranovej zmene, nie cieľom. Nečítať to len preto, že sú obaja muži... každý má svoje presvedčenie a vkus, ale osobne sa mi to zdá strašne úzkoprsé.
Okrem toho je pri slashi o dosť menšie riziko že natrafíte na "Mary Sue", teda postavu ktorá je naplnením najvrúcnejších túžob pubertálnej autorky (väčšinou) o vzťahu s jej milovanou postavou. Aspoň moja skúsenosť je taká, že keď ide o romance, slash je často oveľa kvalitnejší. Menej priamočiary, pomalší, s väčším vývojom postáv aj vzťahu. Dvaja muži väčšinou začínajú ako dobrí kamaráti a po čase zistia, že sa milujú. V het romanciach ide väčšinou o lásku na prvý pohľad - môže síce trvať, kým sa vyfarbia, ale obaja od prvej chvíle snívajú iba o tom druhom.
A tak ako pri každej fiction, aj tu záleží od autora - jeho talentu, schopnosti vcítiť sa do postáv, zručnosti... Zovšeobecňovať že 'slashu sa treba vyhýbať' je (tak ako všetky zovšeobecnenia) plytké - a na škodu toho, kto zovšeobecňuje.