V prvej časti Havrania brána štrnásťročný Matt Freeman prišiel pri autonehode o oboch rodičov a do opatery si ho vzala teta. Dovtedy šťastný život sa zmenil na nočnú moru a zmenil sa aj sám Matt. Stal sa z neho zatrpknutý a arogantný záškolák. Pri krádeži v sklade spolu s kamarátom zrania strážcu a skončia v rukách polície. Matt dostáva možnosť zúčastniť sa prevýchovného programu SVIT a musí sa presťahovať k starej pani Deverillovej do dediny Malý Malling, kde líšky dávajú dobrú noc. Mattovi okrem čudáckej stareny, jej dementného pomocníka a práce s prascami znepríjemňujú život záhadné javy. Navyše, navôkol začínajú umierať ľudia. Matt príde na to, že sa nevedomky stal stredobodom boja síl dobra a zla, dostáva sa do pazúrov sfanatizovaných dedinčanov a bojuje o holý život. Čaká ho aj šokujúce prekvapenie – je súčasťou Spoločenstva piatich vyvolených, na ktorých ramenách je zodpovednosť za ďalší osud ľudstva.
Táto kniha ma veľmi zaujala tak som prečitala aj ďalšie 2 časti, ktoré sú vydané v slovenčine. Častí bude 5 a ja sa už neviem dočkať

.