Konečne som teda aj ja dočítal poslednú časť. Je to síce neskoro, ale... radšej teraz ako nikdy.

Kniha je rozhodne lepšia ako tá predošlá, pretože, ako som sa už veľakrát vyjadroval, Brisingr je v niektorých svojich úsekoch doslova nudný. Inheritence ma bavilo takmer počas každej stránky, s napätím som čakal, čo sa stane ďalej.
Bohužiaľ, Paolini občas zabil dej najmä Roranom, ako tomu bolo aj v minulosti. Aj predtým, aj teraz mi prišli niektoré jeho časti... nepodstatné? Áno, to bude asi to správne slovo. Roranove časti ma nebavili ani predtým, tu ich bolo chválabohu menej.
Samozrejme, nevyhýba sa ani siahodlhým opisom, ktoré žiaľ vôbec nie sú zaujímavé a väčšinou ani potrebné. (Stále mi príde vtipné, keď sa nad tým teraz tak zamýšľam, že Galbatorixa v podstate odbavil cez dve-tri kapitoly, pričom Roranovi a iným fakt nepodstatným veciam sa venuje aj päť či šesť kapitol)
Prvá čas knihy je však celkovo trochu slabšia. Človek by si ani nevšimol, keby 100 strán ubudlo, pretože neboli priveľmi dôležité. Úplne ma však dostala Angela, ktorá ma opäť zaujala o niečo viac, no žiaľ, Paolini o nej veľa nepovedal.
Pevnosť duší...
Tú časť som doslova hltal. Tu mi prehadzovanie pohľadu z Eragona a Nausady práveže veľmi vyhovalo. Už asi tri roky čakám na to, čo tá Pevnosť duší je a rozhodne ma to nesklamalo. Veľa vecí sa konečne vysvetlilo, tá jeho zmena, vízie, atď. Super.

Nasuada bola priam dokonalý výber druhej postavy, ktorá si zaslúžila rozprávať vedľajší dej. Rozhodne o mnohokrát lepší výber, ako Roran na začiatku knihy.
Kniha si až do konca konečnej bitky držala isté tempo.
Žiaľ... celé to podľa mňa skončilo priskoro. Asi 100 (alebo viac) strán zostalo a nemohlo sa vlastne stať už nič prekvapivé, bol to jednoducho taký pokojný záver. Keďže nám to Angela už povedala v prvom dieli, všetci sme vedeli, čo sa na konci stane, hlavne po vyplnení každej jej veštby v minulosti.
O novom Jazdcovi som vedel, ako som vám tu už kedysi písal, takže som sa ani neprekvapil. Jediné, čo ma v tomto ohľade prekvapilo, bolo, kedy Jazdec nastúpil na scénu. Mohlo to byť aj trochu skôr, ale tak, čo už.
Celú sériu som dočítal a som rád. Síce mi budú tie nekonečne opisy z Brisingra asi ešte dlho strašiť v hlave, kým sa k sérii raz vrátim, ale rozhodne by som celý príbeh rád prečítal znovu.